Voor deel drie van de trilogie ‘Agnus Dei’ plaatste ik een kozijn in de lege ruimte van het wad: een landschap ‘als in den beginne’.

Het bloed van het geslachte lam had ik anderhalf jaar bewaard in de vriezer. Tijdens deze performance heb ik het aan de deurpost gesmeerd, verwijzend naar Exodus: het oerverhaal van de bevrijding.

Tenslotte liep ik door de deurpost de oneindigheid in, beeld van vrijheid en onbekende mogelijkheden.

De drie kunstwerken rondom dit thema zijn samengebracht in een gelijknamige film waarbij zang, dans, de kunstwerken en performance versmelten tot één ‘gesammtkunstwerk’.

Door to Freedom

Doortocht:

Het Bijbelse Exodus-verhaal verteld dat lang geleden Egypte voor Israel het land van slavernij was.  Daar uit wisten ze onder leiding van Mozes met veel moeite te ontsnappen

Deze uittocht is een soort geboorte voor hen als volk geweest. Maar net als bij de geboorte van een kind ging dit niet zonder pijn. Het koste wat: slachtoffers aan de kant van de Egyptenaren, slachtoffers aan de kant van Israël. Voor hen is er een “ stand-in” : het lam dat geslacht wordt en waarvan het bloed aan de deurtpost wordt gesmeerd.

Zo begon hun verlossing bij de drempel van de deur en werd deze de poort naar de vrijheid.

Voor mij is dit prachtige verhaal een tijdloze vertelling. Ieder mens kent zijn eigen momenten van slavernij. En keer op keer roept God ons op ons los te maken uit dat wat ons vast houdt. Daarom is ‘ Door to Freedom’ een beeld met blijvende betekenis .

Materiaal: Bloed van het Lam

Houten deurpost op een metalen constructie

Formaat: metaal: 110x 100 cm,

houten doorpost: 110 x 5x 220 cm