Agnus Dei

Er wordt in christelijke kring vaak gesproken over ‘Jezus als het lam van God’ en ‘het lam voor ons geslacht’. Dat gebeurt zo veelvuldig dat we nauwelijks meer beseffen wat we zeggen. Ik heb geprobeerd om het thema Offer in een eigentijdse vorm dichterbij te brengen.

Om dit te doen filmde ik een half jaar lang de geboorte, het leven en het sterven van één lam . Voor het eerste deel van de trilogie Agnus Deï heb ik het vlees van het lam laten inblikken. Zo is het lam tijdens de expositie van de blikken op confronterende wijze lichamelijk aanwezig.

In het tweede werk ligt het geprepareerde lam ’als geslacht’ op een  altaar van kranten: een opeenstapeling van menselijk onvermogen. De bovenste krantenkop is als een samenvatting van de betekenis: “de mens is tot alles in staat”.

Het derde deel van deze trilogie bestaat uit een kozijn dat ik opstelde in het midden van het Wad. Bij wijze van ritueel heb ik het bloed van het lam langs deze deurpost gestreken om vervolgens door de opening richting de oneindige vrijheid te lopen. Deze performance  is gefilmd. De film kan in combinatie met de deurpost vertoond worden.

Het publiek wordt uitgenodigd door de deurpost te lopen en langs het altaarstuk te gaan. Tijdens een kerkdienst kan dit gecombineerd worden met het vieren van het avondmaal.

De titel van deze trilogie, Agnus Deï, verwijst naar de beeldtraditie waarin deze werken willen staan.


Inspiratiebronnen:

Altaarstuk van de gebroeders van Eyck, Het Lam van Zurbaran, Catalan, de Bijbel.