Willem Zijlstra (1954) woont vanaf zijn geboorte in Bussum. Zijn opleiding kreeg hij aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam.
Behalve als part-timer in het Voortgezet Onderwijs geeft hij schilderles aan de Gooise Academie Laren. Tot 2008 was hij docent tijdens de zomeracademie van het CABK en werkte hij als gastdocent aan de Christelijke Hogeschool in Ede.
In zijn autonome beeldende werk ontstaan de vormen naar waarneming of vanuit inhoudelijke thema’s zoals Golfbreker, Groei, Offer, Horizon.
Oorspronkelijk is hij tekenaar/schilder maar de laatste tien jaar verschuift het accent naar ruimtelijk werk: brons, hout en alle materialen die nodig zijn voor de krachtigste verbeelding van zijn onderwerp.
In 2005 stond zijn installatie Agnus Deï in het Singermuseum (Laren). Dit veroorzaakte commotie vanwege het confronterende karakter van het werk. Daar was hij blij mee:” ik zet graag oude en verstofte thema’s weer op scherp”.
Hij is lid van kunstenaarsvereniging Laren Blaricum, Artes en CNV-Kunstenbond
Zijn werk was o.a. te zien in:
Galerie Peter Leen (Breukelen), Beeldenwinkel (Amsterdam), Arte Temporale (Bussum), galerie Marga Kramer (IJsselstein), Galerie Bakker (Wapserveen), Galerie 1687 (Amersfoort), Singermuseum (Laren), Catherijneconvent (Utrecht), Grote Kerk Leeuwarden, GSA (Hilversum) Pulchri Studio (Den Haag), Galerie Ponz in Madrid, tijdens Studentenconferentie in Krakow.
Afbeeldingen van zijn werk werden o.a. opgenomen in ‘ De Crux’ van Reinier Sonneveld, ‘ Christelijke Symboliek’ van Alfred Bronswijk, De `Jezus in cognito ‘ van Martien Brinkman, ‘ Visie’ van de EO.
De Kunstenaar
foto ontbreekt