Volgens Willem heeft een mens kunst nodig. Waarom?
“Als je een burn-out hebt, dan mag je creatief zijn - schilderen in de kliniek. Waarom doen we dat niet voordat het misgaat? Kunst maken is het proces van ontdekken hoe dingen in elkaar zitten. Dat gesprek met wat er om je heen gebeurt, met alles tussen hemel en aarde. Dat laten we kinderen wel doen, maar zelf stoppen we er vaak mee als we volwassen zijn. Ik denk dat we dat het hele leven moeten blijven doen. Op die manier kun je onderzoeken wat je visie op het leven is. Wat je wel en niet gelooft. Als je op die manier je leven leeft, stelt het je in de gelegenheid om weer mens te worden.”
De Jacobsladder
Een kunstwerk dat Willem samen met tieners heeft gemaakt, is een ladder met daarop levensgrote poppen van een soort doorzichtig folie, bijeengehouden door plakband. Wat doen deze figuren op die ladder?
“Dat kunstwerk heeft in een kerk hier in de buurt gestaan. Het verbeeld een Bijbelverhaal waarin de aartsvader Jacob op de vlucht is en een visioen krijgt. Hij ziet in dat visioen een ladder die tot in de hemel reikt, en waarop engelen van beneden naar boven en van boven naar beneden klimmen. In dit beeld bevestigd God aan Jacob dat hij wel is ontworteld, maar dat God hem niet loslaat. Die ladder staat voor de verbinding tussen hemel en aarde. Eigenlijk is het zo simpel. Je kijkt naar de engelen op de ladder en ziet: er is contact.
Kunst is net als een gelijkenis, een verhaal dat Jezus vertelde, open. Maar het is niet vrijblijvend. Ik geloof dat elk mens verlangt naar meer dan het materiële. Dus je moet iets met wat je ziet, het heeft een boodschap voor jou."
Een engel in de maak
Drs. J. Zeilstra bij de jacobsladder